Blanár a Sikorski rokovali o posilnení spolupráce v rámci V4

12.07.2024 Celý región

Washington 11. júla (TASR) – Ministri zahraničných vecí SR a Poľska Juraj Blanár a Radoslaw Sikorski vo štvrtok na svojom bilaterálnom rokovaní popri summite Severoatlantickej aliancie vo Washingtone vyjadrili záujem pokračovať v intenzívnom dialógu v kontexte regionálneho zoskupenia Vyšehradskej skupiny (V4). TASR o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Ministri na stretnutí diskutovali o bilaterálnych otázkach, bezpečnostnej spolupráci a ďalších krokoch v rámci partnerstva vo V4, v ktorej od 1. júla 2024 prebralo predsedníctvo práve Poľsko.

"V tomto unikátnom formáte sa dokážeme spojiť v témach, kde sa naše záujmy zhodujú, ako sú napríklad dôležité otázky v Európskej únii, či už je to migrácia, kohézna či poľnohospodárska politika. Vyšehradská štvorka je funkčný projekt, prostredníctvom ktorého môžeme naďalej prinášať konštruktívne riešenia v prospech našich občanov," informoval šéf slovenskej diplomacie.

Slovensko a Poľsko evidujú prieniky spolupráce aj pri povojnovej rekonštrukcii Ukrajiny.

"Chceme sa aktívne podieľať na obnove u nášho východného suseda, na ktorú sa prioritne sústreďuje tiež Poľsko. V tejto oblasti vidíme potenciál nášho partnerstva, či už v rámci cezhraničnej infraštruktúry, súčinnosti slovenských a poľských podnikateľských subjektov, alebo v ďalších konkrétnych zámeroch," priblížil Blanár s tým, že partneri sa zároveň dohodli na naplánovaní oficiálnej návštevy poľského ministra v Bratislave, prípadne šéfa slovenskej diplomacie vo Varšave.

Slovenská republika rovnako vyjadrila vďaku Poľsku za ochranu slovenského vzdušného priestoru, na ktorého dohľade sa podieľa s Českom a Maďarskom.

V súvislosti s banským nešťastím, ku ktorému došlo vo štvrtok v uhoľnej bani v poľskom meste Rydultowy, kde po silnom otrase zasypalo niekoľko desiatok baníkov, Blanár tlmočil Poľsku solidaritu a ponuku pomoci slovenských záchranárov.
 

Vyberte región